2017. április archívum

Miért alacsonyak a bérek Magyarországon?

Miért alacsonyak a bérek Magyarországon?

/ B u s z o n /

Egyik megállóban egy asszony száll fel – 6-7 év körüli gyermekkel – aki ismerősként üdvözli autóbusz vezetőnket. Kölcsönösen egymás családja felől érdeklődnek. Az asszony elmondja, hogy férje aki szintén gépkocsivezető most rakja le a különböző vizsgákat, hogy megszerezze a kamion vezetéshez szükséges okmányokat. Szükségük van a nagyobb keresetre, mert a vásárolt családi házuk részleteinek fizetésére, három gyermekük mellett nem elég a 150 ezer forintos kereset. Ráadásul egyik gyermekük beteg, sok gondozást igényel így ő sem tud olyan munkát vállalni amellyel kiegészíthetné férje keresetét. Buszvezetőnk saját történetével válaszol. Mint mondja valóban jól lehet keresni a kamionozással, de nagyon meg kell dolgozni és nem kevés áldozatot is hozni érte. Ő maga is 12 évig kamionozott, keveset volt otthon szinte nem látta, hogyan nőnek fel a gyermekei. Váltanak még pár szót, majd az asszony a következő faluban leszáll, valószínűleg az ott lévő nevelő intézetbe vitte gyermekét.

Gyakran utazom autóbusszal nem először hallom mennyit keresnek a felelősségteljes munkával az autóbusz vezetők. Igen.- mesélte az egyik,- ha kidolgozza a teljes hónapot maximum 150-160 ezer forint lesz a keresete.

Ha az egy főre eső 80 ezer Ft. körüli létminimumot vesszük alapul és még hozzáadjuk a – 2010 óta befagyasztott – mini családi pótlékot,,akkor az öt fős családapa busz vezetőnek legalább 400 ezer forintot kellene keresnie ahhoz, hogy „normális” életszínvonalon élhessenek. Hogyan tudna ekkora bért fizetni a munkaadója? Ugy, hogy megnövelné bevételeit, azaz jelentősen emelné a menetjegy árakat és bérleti díjakat. Csakhogy ezt nem teheti meg mert akkor az utazni kényszerülők nem tudnák megvásárolni, mert az ő béreik – nyugdíjuk – is a jelenlegi menetdíjhoz vannak „beárazva”, ami persze fordítva is
igaz.

Manapság gyakori kérdés: miért van az, hogy ugyanazért a munkáért nálunk sokkal kevesebbet fizetnek mint tőlünk nyugatra lévő országokban. Azért, mert egy ország bér és jövedelem – színvonala attól függ, mekkora a – GDP – ,vagyis az egy év alatt előállított javak értéke, azaz a nemzeti jövedelem. A kérdés az, hogy ugyan annyi munkával a magyar miért állít elő fele annyi jövedelmet mint pl. egy osztrák munkás Szakértők szerint azért, mert nálunk rendkívül alacsony a munkaerő hatékonysága. De miért alacsony? Több oka lehet. Sokba kerül az energia, túl drága az állam /apparátus/ működése, rendkívül magasak az egészségügyi, szociális kiadások, stb. Ezért aztán az állam jól vagy rosszul beavatkozik a gazdaságba. Ha rosszul, akkor úgy megadóztatja a munkaadókat, /meg mindenkit/ hogy azok csupán ennyi bért tudnak fizetni. Ha jól avatkozik be akkor reformokat vezet be, csökkenti az említett kiadásokat, miáltal hatékonyabb lesz a munkaerő, több jut bérekre is.

A rendszerváltás után időszakban kis hazánkban létrejött egy politikai erő,- a Fidesz,- melynek vezetése a hatalom megszerzése érdekében – a lakosságot félrevezetve és feláldozva – megakadályozta a Gyurcsány- kormány reform törekvéseit, hatalomra jutása után pedig – hatalma megtartása érdekében – az egykulcsos adó és más törvényekkel az őt támogató klientúra javára csoportosította át a jövedelmeket.

Így vagyunk eleresztve – és megtartva – kis hazánkban az úr 2017. évének április havában.

a
Kategóriák