2017. szeptember archívum

Szolidaritás

Szolidaritás

Vidéki házunk második szomszédjában három kutya ugatását hallhatjuk időnként. Mostanában azonban valami rendkívüli állapotra lettünk figyelmesek a három kutya viselkedésében. Általában reggel de máskor is előfordul, hogy magukból kikelve ugatnak aztán az ugatás nyüszítésbe, majd sírásba megy át. Többé, kevésbé odalátunk és érdeklődve figyeltük mi bajuk lehet a kutyusoknak? Rájöttünk. Nekik semmi bajuk .Viszont a velünk szemben – kb. 70-80 méternyi távolságra lévő – házikónál 5, azaz öt kistestű – foxi szerű – kutyus él gazdijuk és gazdasszonyuk nagy szeretetében. Ezért aztán amikor a gazdik elmennek otthonról – nem tetszésüket kinyilvánítva – rettenetes patáliát csapnak, ugatnak sírnak, egyikük szinte jajveszékel, hogy mindenki hallja a környéken. Hallják ám ezt a mi szomszédaink kutyusai is akik , – igen bizony – szolidaritást vállalva amazokkal ugyancsak ugatnak nyüszítenek és sírnak is, mindaddig amíg amazok el nem hallgatnak Aztán mi is szolidaritást vállalunk minkét kutyafarmmal és ha mégis zavarnának minket szolidaritásukkal legfeljebb becsukjuk az ablakot.

Aztán elgondolkodunk a szolidaritásról. A kutyaszolidaritásról és persze – napjaink történései kapcsán – az emberi szolidaritásról.

A kutyákéról Csányi Vilmos professzor úr többet tudna mesélni de van véleménye az emberekéről is. Azt mondja, hogy  „egy magára adó társadalom nem tűrné, hogy tagjai megfagyjanak vagy éhen haljanak”. Aztán téli időszakban naponta kapjuk a híreket, hogy emberek fagynak meg saját lakásukban, egy gyermek a saját ágyában, nem beszélve a hajléktalanokról a velük való bánásmódról.

Napjaink egyik nagy erőpróbája a hazájukból menekülni kényszerülő emberekkel való bánásmód. Sajnálatos módon a magyar kormány törvényt sértve gyűlöletet szít velük szemben. Ez a gyűlöletpropaganda nem marad hatástalan. Az rk. egyház pl. elzárkózik a szolidaritástól. Körmenden a hívek Soros bérencnek nevezik saját plébánosukat aki vallása tanítása szerint eljárva próbált néhány szerencsétlent megmenteni a fagyhaláltól. Éppen napjainkban kap bírálatot a miniszterelnök, aki a Keleti pályaudvara „gyűjtötte be” a menekülteket akik aztán gyalog indultak el nyugat felé . Szerencsére a magyarok becsületét mentve akadtak jó néhányan akik szolidárisak voltak és étellel itallal segítetek a bajba jutottaknak

A minap egy társaságban kisebb politikai vitába keveredtünk. Erre felfigyelve a házigazda „nagy bölcsen” kijelentette, hogy az Orbán-kormány alatt jobban élnek az emberek, modern autók vannak meg sok minden épült stb. Arra a felvetésre, hogy uniós támogatásokból épült szinte minden, de vannak országrészek, ahol nagy a munkanélküliség és igen sokan élnek szegénységben, házigazdánk válasza egy mondatban:”Úgy kell nekik, miért nem dolgoznak”. Ehhez ugye már nincs mit hozzátenni. A szolidaritás nem erénye a gazdinak, mint ahogy nem az az Orbán által fanatizált sokaknak.

Végezetül – nem először és valószínű nem utoljára – idézem Vásárhelyi Máriát a Népszavának adott interjú ide vonatkozó részletével:

Népszava kérdése:
Ennyire tehetségtelen lenne a baloldal?
Vásárhelyi Mária: „– Részben tehetségtelen, részben hiányzik belőle a baloldal egyébként nélkülözhetetlen jellemzője, az emberi szolidaritás. Bárkin bármikor túllépnek, senkiért nem állnak ki. Nemcsak a civilekért nem, hanem saját magukért sem. Erre Gyurcsány a legjobb példa. Hallották valaha, hogy a szocialista pártból bárki felemelte volna a szavát az ellen az emberhajsza ellen, ami Gyurcsány Ferenc ellen folyt az elmúlt években? Ez akkor is tűrhetetlen, ha nem a saját pártelnökükről van szó. Amit Gyurcsánnyal a Fidesz propagandagépezete művelt, az a legsötétebb időket idézi. Hiszen már régen nem politikusi minőségében, hanem emberi méltóságában gyalázták. Az egész családja a propagandagépezet áldozatává vált. Ez egy demokráciában tűrhetetlen. Ilyet csak a diktatúrákban csinálnak. És valljuk be, nem csak végignézte, hanem be is kajálta mindezt a magyar közvélemény jelentős része. Ezért egyszer még súlyos árat fogunk fizetni.”
/Népszava 2009,10.03./

A súlyos árat bizony rendületlenül fizetjük. Fizeti házigazdánk is, csak ő nem tudja.

2017 szeptember 6.

a
Kategóriák