A német megszállás évfordulójára

Március 19. A német megszállás évfordulója.

Apropó nem jó kifejezés a „megszállás” Baráti szövetséges bevonulása, nehogy Horthy kilépjen a háborúból. És persze Szálasi nemzetvezető, azaz nemzetvesztő hatalomra segítése. Mellesleg Horthy nevezte ki. /Lásd egy szemtanú és résztvevő Vigh Károly Ugrás a sötétbe c. könyvét./
1944 március 19. emlékezetes napként vonult be a saját történelmembe. Ezen a napon délelőtt harmadikos elemistaként társaimmal együtt ültem falusi iskolánk padjában, amikor nyílt az ajtó és belépett rajta egy német tiszt. Tanítónőnk, aki kiválóan beszélt németül elébe ment és pár perces beszélgetést folytatott vele.. Miután a tiszt távozott Ella néni mondá nekünk: Gyerekek pakoljatok össze, és menjetek szépen haza iskolánkat ugyanis lefoglalta a német hadsereg szálláshelynek. Majd valamikor, ki tudja mikor találkozunk. Természetesen hazamentünk. A faluban aztán sétáltak német katonák. Az utcán jött egy ilyen katona és én – szuverenitásom megsértése miatti tiltakozásom kifejezéseként – megdobtam őt egy csuporttal. /A csuport egy kis hant, azaz földdarabka/ Mit ad Isten az SS jelzést viselő német katona magyarul szólalt meg. /Biztos magyar sváb gyerek vótt/Azt mondta: ha nem maradok veszteg szétrúgja a .. a hátsómat. Kissé megszeppentem de büszkén siettem haza abban a tudatban, hogy megcselekedtem amit megkövetelt a haza!
A sors fintora, hogy pontosan egy évre rá – elűzve a németeket – 1945 március 19- én érkezett meg falunkba a szovjet hadsereg.

Közzétéve 2019. március 19.

a

Hozzászólások lezárása.

Kategóriák