Bevezető a szamizdat irodalomba

Bevezető a szamizdat irodalomba

Egyenlő nyilvánossághoz jutás nélkül nincsenek szabad választások”

Vásárhelyi Mária megállapítása egyértelmű, ugyanis a felmérések szerint az ellenzék hangja – mivel a Fidesz-KDNP hatalom szinte teljesen kisajátította a „médiát”, azaz a tájékoztatási eszközöket, – a választók mindössze nyolc százalékához jut el.

Ahogy azt az Európai Biztonsági És Együttműködési Szervezet /EBESZ/ is megállapította, a hatalmon lévők korlátozták a magyar választók tájékozódását, a lakosság nem juthatott a helyes döntéshez szükséges információk birtokába. Főleg a falvakban sokan hittek a médiából éjjel nappal áradó „migráncs” veszéllyel fenyegető hazug propagandának, és ez a félelem felülírta a hatalmon lévők országromboló politikáját és korrupciós ügyeit.

Ez a – bűncselekményt megvalósító/Btk.332./ – félelemkeltés azonban – ahogy azt jogerős bírói döntés is kimondta – hazugságon alapult. Hazugság volt a „sorosozás”, az ellenzék „migráncsok” betelepítésével való vádolása, tehát a Fidesz félrevezette a lakosságot. Ezek után a választás eredménye nem tekinthető hitelesnek. A választási csalás amely biztosította a Fidesz 2/3-át csak hozzátett mindehhez.

Az EBESZ már a 2014-es választások tapasztalatai alapján is 36 ajánlást fogalmazott meg, ennyi akadálya volt a demokratikus választásnak.

Ahogy azt Vörös Imre jogtudós, volt alkotmánybíró leszögezte „a bírálatok a semmibe hullottak, mert az önkényuralom mechanizmusai már kiépültek az országban”. Mit jelent ez? Jelenti egyrészt, hogy olyan választási törvényt alkottak amely a hatalmon lévőknek biztosít előnyöket, másrészt az állam minden jelentősebb intézményének vezetői posztján a Fidesz emberei, pártkatonái ülnek, és – figyelmen kívül hagyva a bírói döntéseket,- a legfőbb vezető, Orbán Viktor utasításait hajtják végre. Ez a hatalomgyakorlási forma viszont a hatalom kizárólagos birtoklása amit saját alkotmányuk azaz Alaptörvényük is tilt és kötelez mindenkit az ellene való törvényes fellépésre.

Emlékeztetőül: 2010 előtt a média minden felületén minden hírhez hozzátették az ellenzéki Fidesz véleményét: „A Fidesz szerint…stb,stb.

Mindezek után a demokratikus ellenzéknek – a korlátozott hatékonyságú lakossági fórumokon és a Facebookon kívül – nincs más lehetősége álláspontját közvetíteni a lakosság felé – mint alkalmazni, terjeszteni az un. „szamizdat irodalmat”.

Ilyen a nagy politikai helyzet kis hazánkban 2018 júliusában

a

Hozzászólások lezárása.

Kategóriák