„Kiperelés” avagy meddig közpénz a közpénz? II. rész

Kiperelés” avagy meddig közpénz a közpénz?

II. rész

A Fidesz – KDNP hatalom 2010 -es regnálása óta megfigyelhettük, hogy rafinált módon próbálták elfedni a különböző – trafik, föld, kaszinó, stb. – mutyik korrupciós jellegét. Most a jegybanki titkosítási törvény elfogadásával már egyértelművé vált, hogy Fidesz a közpénzek ellopására alkotott törvényt. Ezt viszont már„saját” Alkotmánybíróságuk sem engedhette át és kimondta, hogy a jegybank közfeladatot lát el, köteles átláthatóan működni, és akárhová is teszi a közpénzt, az közpénz marad.

Akkor most mi is a helyzet, azaz a „tényállás”? Ugyanis a Fővárosi Főügyészség elutasította az Együtt feljelentéseit, amelyet a MNB alapítványai ellen tettek. Az ügyészség tehát nem vette tudomásul, az AB határozatát. Mert ha az AB szerint a közpénz akkor is közpénz marad ha az alapítványokhoz kerül, akkor bizony alapos a gyanú a Magyar György ügyvéd által jelzett bűncselekmény, a hűtlen kezelés megvalósulására, az adatok titkosítására vonatkozó kísérlet pedig felér egy beismerő vallomással.

De ne higgyük, ám, hogy Fideszék annyiban hagyták az „Alkotmánybíróságuk” határozatát. Tudnak ők „kommunikálni”, azaz manipulálni. Ugyanis közben a postához hasonlóan titkosították az MNB cégeinek a gazdálkodását is –kivonták őket az infotörvény hatálya alól, vagyis azok megtagadhatják az MNB tevékenységére vonatkozó közérdekű adatok kiadását./ Ettől persze még megvalósulhatott a bűncselekmény. Más kérdés az, hogy az AB határozata értelmében ez a törvény is alkotmány ellenes. Bűncselekmény alapos gyanúja miatt elrendel nyomozás esetén pedig a bíróság kötelezheti őket az adatok kiadására /

Az ATV értesülése szerint a Fidesz és a kabinet egyelőre nem fél attól, hogy ráég az MNB- botrány. Úgy értékelik,hogy az átlagpolgárnak fogalma sincs, miről szól a történet, és a pénzügyi kultúra hiány miatt „az emberek agya ledobja a láncot” ha valaki százmilliárdokról kezd el beszélni nekik. Aztán meg házon belül sokan gondolják úgy, hogy az MNB-alapítványok tevékenysége bár néhol erkölcstelen, mégis jogszerű. Ebből fakadóan viszont ízlés dolga, ki hogyan közelít hozzá, illetve milyen hangosan artikulálja ellenérzéseit.”

A Fidesz – KDNP hatalom az emberi tájékozatlanságra építi politikáját. Aki nem tudja, hogy duplája vagy háromszorosa is lehetne a jövedelme és nyugdíja, az megelégszik az éppen csak a megélhetést biztosító vagy a létminimum alatti juttatással is. Csak emlékeztetőül: Demján Sándor ismert vállalkozó és bankár 2009 februárjában a TV nyilvánossága előtt kijelentette: „Ha végrehajtottuk volna a reformokat a mainak duplája lehetne a jövedelmünk”/A Gyurcsány kormány reformjairól van szó, melyet a Fidesz részben parlamenti leszavazással, részben pedig az AB segítségével a 2008-as szégyenletes népszavazással hiúsított meg/

Az emberek nem értik miről is szól a MNB botrány, nem értik ha milliárdokról beszélnek az okosok. Feltéve persze, ha egyáltalán eljutnak hozzájuk az erről szóló hírek. Csak emléketetőül: Az egy millió az tízszer százezer. Az egy milliárd pedig ezer millió. Az ellopott 260 milliárd az 260-szor 1000 millió. Ezen a pénzen nagyjából rendbe hozható lenne az egészségügy.

Ami az erkölcstelenséget és a jogszerűséget illeti. Az MNB és alapítványai jelzett tevékenysége, nemcsak „néhol”, hanem úgy egészében erkölcstelen és jogellenes. No már csak azért is, mert az elmúlt napokban éppen egy Fideszes tisztségviselő Deák Ferenc meggyőződését idézte, mi szerint: “nem lehet jogos, ami erkölcstelen. Ha pedig precedensnek tekintjük, hogy – az 1997-ben kezdődött és hat évig tartó büntető, majd polgári peres ügyben – Tocsik Márta ügyvédnő 804 milliós sikerdíjának nagy részét „a jó erkölcsbe való ütközés” címén fizettették vissza, akkor nemcsak az MNB alapítványok által szétosztott milliárdokra vonatkozó, hanem a Fidesz-KDNP kormány összes ilyen – olyan „mutyik” révén kötött szerződések is semmissé válhatnak.

A botrány egyik legtragikusabb fejleménye pedig az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök – figyelmen kívül hagyva „saját” Alkotmánybírósága határozatát – kiállt Matolcsy mellett, sőt a Népszabadság forrásai szerint Áder köztársasági elnök kegyvesztetté válhatott , mert az AB elé küldte a jegybanki alapítványok pénzeinek titkosítását lehetővé tévő törvényt. Tehát “Orbán nem a pénzek elherdálója, hanem a titkok felfedéséhez hozzájáruló Áder ellen fordult” – azaz, egyetértett a közpénzek ellopásának törvényesítésével.

Matolcsy György pedig politikai blöffnek tartja az MNB és alapítványait érő kritikákat. nem tervezi lemondását, nem is érti az erre vonatkozó kérdést. / Ez megnyilvánulás pedig már kívül esik a józan ész határain, inkább bizonyos pszichológiai kategóriába tartozik/

Mindezek után elfogadható a Transparency International jogi igazgatója, Ligeti Miklós véleménye, mely szerint a A Magyar Nemzeti Bank körül egyfajta bűnszövetkezet szerveződött – melynek eredménye a közpénz – 260 milliárd forint – ellopása.

Lentner Csaba, az egyik alapítvány, kuratóriumi tagja egy TV interjúban nyíltan kimondta, hogy „Az embereknek tudomásul kell venniük, mit akar a Fidesz, erre vannak az MNB-alapítványok, minden egyetemen azt kell oktatni, és a társadalommal is el kell fogadtatni, amit ő és Matolcsy gondol a világról, mert csak így nyerhet a Fidesz 2018-ban.

A cél tehát nem titkoltan a Fidesz-_KDNP hatalom fenntartása ha úgy tetszik bebetonozása. Erre kellenek a milliárdok. A cél pedig „szentesíti az eszközt”/Lásd: Machiavellinél/ történetesen a közpénz ellopását.
Ez már botrány a botrány hátán. Valószínűleg a még nagyobb botrány elkerülése végett – a nem szűnő ellenzéki nyomást és sajtóérdeklődést látva – a Fővárosi Főügyészség kedden / május 17-én/törvényességi ellenőrzési eljárást kezdett a Magyar Nemzeti Bank hat alapítványával szemben, amiért a közpénzből létrehozott szervezetek nem írtak ki közbeszerzéseket az amúgy botrányosan drága megrendeléseikre.

Tehát nem nyomozást rendel el bűncselekmény alapos gyanúja miatt, hanem „törvényességi ellenőrzési eljárást kezdett”.amiért legfeljebb a közbeszerzések értékének 15 százalékának megfelelő összegre bírságolhatják őket, plusz semmissé válik a szerződés. A lényeget tekintve ügyészi eljárás indul az ügy, azaz a bűnügy eltussolására. Na és persze a közvélemény „megnyugtatására” ténylegesen a lopásról való figyelem elterelésére.

És itt a happy end: Május19 -ki sajtóhírek szerint a miniszterelnöknek és környezetének “nagyon

nem tetszik” hogy a jegybanki alapítványokhoz botrányos ügyek kötődnek. Az ügyészség vizsgálatot indított, ezért Orbán már nem áll ki Matolcsy mellett, nem akar vele bukni, így a lap forrása szerint úgy fogalmazott: “védjék meg magukat, ahogy tudják.” happiend

Akkor tehát „ég és föld összeszakadva” mi meg így vagyunk eleresztve, azaz félrevezetve és „megnyugtatva” az Úr 2016. évének május havában.


Hozzászólások lezárása.

Kategóriák