Mit hazudott Gyurcsány?

Mit hazudott Gyurcsány?

/A Fidesz máig azt keresi mit hazudott Gyurcsány Ferenc/

Egyik volt munkatársam kedves történetével érzékeltetem a helyzetet. Történt az 1930-as évek táján, hogy – mint mesélte – családjukban voltak már hárman vagy négyen gyermekek, ám a mama ismét várandós lett. Amikor eljött a vajúdás ideje a papa gyorsan elszaladt a bábaasszonyért. Igen ám csakhogy a baba, azaz babák nem várták meg amíg a bábaasszony megérkezik előbb jöttek. A szomszédasszony segített és megszülettek az ikrek. Két fürgébb testvér azonnal szaladt az édesapjuk elé s már messziről kiabáltak neki:”Papa jöjjön már megvannak.”! Mire a papa.”Megvannaak? A zsellérember egyből kapcsolt, hogy itt nem egy gyerek született hanem legalább kettő, tehát egynél több. Azaz értelmezte a gyerekek szövegét „többesszám”. Reagálásában érzékelhető az aggodalom is, hogy bizony azokat el is kell tartani. Eddig a történet.

Az un. Pisa jelentés szerint a magyar diákoknak nem erőssége a szövegértés. Egyre jobban tapasztalom, hogy a felnőtt társadalom több eminens tagja sem mutat példát e tekintetben, amiből aztán igencsak furcsa történések lesznek. Hogy is mondta Gyurcsány Ferenc abban a „híressé”vált igazmondó őszödi beszédében? Ma már szinte mindenki tudja avagy úgy gondolja, hogy tudja. Úgymond egyszerű emberekkel, beszélgetve többen azonnal rávágják: „Hiszen maga mondta, hogy hazudott”. Ha rákérdeztem: no és mit hazudott, igencsak zavarba jöttek. Rajtuk nem is csodálkozom, viszont az már szégyenletes és káros, összezavarhatja az emberek tudatát ha egyes újságírók, sőt politikusok sem tudják azt a bizonyos szöveget értelmezni.

Gyurcsány Ferenc zárt körben elhangzott beszédének kiválogatott, összevágott részletei 2006. szeptember 17-én kerültek nyilvánosságra. Ismert médiaszociológusunk szerint „Ha egy újságíró ismerte az őszödi beszéd teljes szövegét és azt gondolta, hogy az a beszéd lényege, hogy »hazudtunk reggel, éjjel meg este«, akkor.. mindenképpen szerencsétlenül járt el… elképzelhető az is, hogy… szándékosan manipulált”. Tekintsünk most el a manipulációtól, ami egyértelmű, de itt a lényeg a „HAZUDTUNK” szón, azaz szövegen van. Nem azt mondta Gyurcsány hogy hazudtam, hanem azt, hogy hazudtunk. Tehát, többesszám. Ha ezt hallja zselléremberünk, akkor így reagál: Hazudtuunk? És azt kérdezi: kik is voltak azok , akik hazudtak? Erre a kérdésre a logikus válasz : Az egész politikai elit. Ám a mi /baloldali/ politikusunk meg így nyilatkozik: Aki a választók szemébe hazudott, az tehertétel a baloldalnak és érdemes visszavonulót fújnia,..” Tehát egyes számban fogalmaz, úgy tesz mintha hallomásból értesült volna a beszédről, holott a hallgatóság egyik tagja volt.

Napjaink példája: Az újságíró többek között megkérdezi egy fiatal demokrata politikustól, hogy az őszödi beszédről mit gondol? Válasz: ..Az őszödi beszédben 2006-ban és ma is egy felelősségteljes vezetőt hallok, akiben tombol a tenni akarás,….” Mire az újságíró: De ha egy politikus elismeri, hogy hazudott, honnan tudják a választók, hogy nem hazudik azóta is? A mi újságírónk ugyancsak egyes számot jegyez, tehát vagy nem ismeri a beszédet vagy nem tud szöveget értelmezni. Mindkettő szégyen rá nézve. Sorolhatnék még hasonló példákat.

Amint a címnél is jeleztem, a Fidesz máig azt keresi mit hazudott a Gyurcsány? Anno un.”baloldali” újságírókat is foglalkoztatta a kérdés. Egy idősebb sajtómunkás igencsak erősítette, hogy 2006-os országgyűlési választások előtt nem tájékoztatták megfelelően a közvéleményt az államháztartás, a költségvetés helyzetéről. A Fidesz részéről Áder János tett feljelentést a beszédre hivatkozva amit az ügyészség elutasított. Aztán ők is az államháztartási ügybe kapaszkodtak bele. Polgári perek zajlottak amit sorra elvesztettek.

Így vagyunk eleresztve őszödtől a szövegértelmezésig és tovább az Úr 2019.évének március havában. Közzétéve 2019.03.17.

a

Hozzászólások lezárása.

Kategóriák